3D Touch Nedir? Ne İşe Yarar?




3D Touch üç aşamalı dokunma teknolojisi.  3D Touch ile iPhone’nunuz ekrana uyguladığınız baskıyı algılayarak dokunma, kaydırma ve kıstırma hareketleri dışında peek ve pop hareketleri ile uygulama ve içeriklere hızlı bir şekilde müdahale etmenizi sağlıyor. 3D Touch özelliği şimdilik sadece iPhone 6S ve 6S+ ‘te kullanılabiliyor.

Peek ve Pop Hareketi
Peek ve Pop hareketi telefon ekranına uyguladığınız baskıya göre ortaya çıkan iki işlev.

3D Touch İle Yapabilecekleriniz

Telefonunuza gelen bir ileti üzerine hafifçe dokunarak (Peek) mesajın önizlemesine bakabilir, biraz daha sert dokunarak (Pop) mesajı tamamen açabilirsiniz.
Gelen kutunuzdaki maile hafifçe dokunarak (peek) mailin içeriğine göz atabilir, tamamını görüntülemek için daha sert dokunarak  (pop) mailin tamamını görüntüleyebilirsiniz.
Biri size bir bağlantı (link) gönderdiğinde üzerine hafifçe dokunarak (peek) içeriğe göz atabilirsiniz, (bağlantı ekranın üst tarafında tıpkı Safari’deki gibi açılacaktır). Bağlantıyı tamamen açmak için bağlantının üzerine biraz daha sert dokunmanız gerekiyor. (pop)

Fotoğraf çekiyor ve o ana kadar çektiğiniz tüm fotoğrafları görmek istiyorsanız küçük resmin üzerine hafifçe dokunabilir (peek), parmağınızı sağa – sola gezdirerek fotoğraflar arasında geçiş yapabilir, bir resmi tamamen görüntülemek için ekrana daha sert dokunabilirsiniz (pop).
Biri size bir adres gönderdiğinde bulunduğunuz ekranda ayrılmadan adresin üzerine hafifçe dokunarak harita üzerinde bu adrese göz atabilirsiniz. Adrese hafifçe dokunduğunuzda ilgili konum ekranın üst tarafında görüntülenir, elinizi çektiğinizde bulunduğunuz ekrana geri dönersiniz. Pop hareketi ile haritayı tamamen görüntüleyebilirsiniz.

Hızlı eylemler özelliği ile 3D touch desteği bulunan uygulamalar üzerine hafifçe dokunarak  en sık yaptığınız şeyleri daha hızlı ve daha kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
Telefon simgesine dokunarak dilediğiniz kişiyi arayın.
Ana ekrandaki kamera simgesine dokunarak video, selfie ya da ağır çekim video çekin.
Mesaj simgesine hafifçe dokunarak favori kişilerinize ulaşın, hızlı bir sohbet başlatın.

Harita simgesine hafifçe dokunarak gideceğiniz yere yol tarifi alın.
Peek hareketi ile içeriklerinizi görüntülerken sayfayı yukarı kaydırın ve sık kullanılan işlemlerin bulunduğu bir menüye ulaşın.
Notlar, mail ve mesajlar gibi uygulamaları kullanırken hafif bir dokunuşla klavyenizi trackpad’e dönüştürün. İmleci kullanarak istediğiniz metni hassas bir şekilde seçebilir ve değiştirebilirsiniz.
Mutitasking görünümüne geçmek için ekranın sol tarafına hafifçe dokunun ve aradığınız uygulamayı bulana kadar sayfaları kaydırın.


Baskıya duyarlı çizimler yaratın. Hafifçe bastırarak ince çizgiler, sert bastırarak kalın ve koyu çizgiler oluşturun.
Voılkan KORKMAZ. Blogger tarafından desteklenmektedir.