Provakatörleri bulacak kartal gözlü kameralar geliyor

Toplumsal olaylar ya da futbol maçlarında kalabalığın arasındaki provokatörü tespit edecek kartal gözlü kameralar geliyor. Kameralar sis ya da kötü ışık gibi ortamlarda bile 200 metreden kişileri yakalıyor.



Terör olaylarında kullanılan kameralar yeni donanımlarla güçlendirildi. Kavşaklar, havalimanları ve özel güvenlik noktaları dışında toplumsal olaylar ya da stadlarda halkı galeyana getiren provokatörleri yakalamak için yeni jenerasyon kameralar kullanılacak. Yetersiz ışık veya meşale dumanı altında bile sorumluyu tespit eden şahin gözlü kameralar, stadlarda ve sokaklarda birden fazla noktaya aynı anda odaklanıyor. 200 metreden kişileri tespit ediyor. Türk Telekom Arena'da test edilen kameralar, koltuğu kırıp sahaya atan kişiyi saniye saniye kaydetti. Her noktadan görüntü büyütülüp kaydı alındı.

İngiltere çözdü

Yeni görüntü sisteminin deneme çalışmalarını yapan firmalardan biri Sensormatic. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Uzelli, güvenlik sistemleri konusunda deneyimin büyük önem taşıdığının altını çizerek yazılımın önemine dikkat çekti. Uzelli, "Sadece cihazların çalışması yetmez, bu cihazların iyi yazılım ve servisle desteklenmesi gerekir. En kötü koşullarda net görüntü almayı sağlayan cihaz, gerçek suçluların yakalanmasını sağlıyor" dedi. Holiganlarıyla ünlü İngiltere'in bu sorunla başa çıkmak için kameraları kullandığına belirten Uzelli şöyle konuştu: "Kameralar İngiliz holiganların tespit edilip anında cezalandırılmasını sağladı. Güvenlik kameraları etkin çözümün önemli bir parçası."

"Güvenli Stadyum" Almanları kurtardı

Geçen yıl, Almanya liginde Hannover ve Dynamo Dresden takımları arasındaki maçta tribünlerde kargaşa yaşandı. 200 kişi sahaya attı. Hatta bazıları bu sırada, yasak olduğu halde havai fişek de attı. Olaylara, Dresden hikâyesi de eklenince, geçen sene Almanya Futbol Federasyonu (DFB) önlem almak, şiddeti frenlemek ve tribünlerde düzeni sağlamak amacıyla tasarlanmış "Güvenli Stadyum" planını uygulamaya geçirdi.

Chelsea ve Real holiganlarına kartal gözü

Dünya futbolunun iki devi İngiliz Chealsea ve İspanyol Real Madrid, holiganları 16 megapiksel yeni kameralar sayesinde, onlarca kamera yerine tek bir kamera kullanarak yakaladı. Kameralar gölge ve puslu ortamlardan etkilenmiyor.
Voılkan KORKMAZ. Blogger tarafından desteklenmektedir.